Sklo a světlo

práce studentů Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Kamenickém Šenově

1/12/2018 - 3/12/2019

Další výstava v Malé výstavní síni představuje umělecké řemeslo, které proslavilo Liberecký kraj po celém světěMezi laickou veřejností se stále málo ví, že v České republice má sklářské školství bezmála stopadesátiletou tradici a má zásadní význam pro sklářskou výrobu i výtvarnou kulturu na celém světě. V Libereckém kraji je po Praze největší koncentrace uměleckoprůmyslových škol a počet sklářskýchuměleckých škol je nejvyšší v celé Evropě.Předchůdcem odborné sklářské školy v Kamenickém Šenově byla nedělní škola kreslení pro žáky místní školy, sklářské tovaryše a mistry, založená roku 1839. Sklářská škola vznikla roku 1856 na přání místních výrobců, aby zajišťovala odbornou přípravu místních malířů a rytců skla.
Po dobu její existence vzniklo mnoho pozoruhodných prací ovlivněných historismem, orientem, secesí, art decem, funkcionalismem. Vůdčí pedagogickou osobností se po roce 1945 stal slavný René Roubíček, který ovlivnil nejen řadu studentů, ale také české sklářské řemeslo i sklářské umění až do současnosti.
Ve vedení školy a v pedagogickém sboru jsou zastoupeni špičkoví skláři a výtvarníci. Roku 2014 se stal ředitelem doc. MgA. Pavel Kopřiva, Ph.D., jeho zástupcem je Mgr. Jakub Jelínek, profesory-výtvarníky ak. mal. Petr Menš (Užitá malba), MgA. Ladislav Průcha (Design světelných objektů), MgA. Petr Stacho (Design broušeného skla), MgA. Karolína Kopřivová (Design malovaného skla), MgA. Soňa Třeštíková (Design rytého skla), MgA. Jiří Hölzel a MgA. Lukáš Karbus (Užitá malba), Mgr. Vladimíra Jelínková.
Sklářská škola v Kamenickém Šenově vychovala celou řadu významných sklářů, kteří reprezentují české sklo u nás i v zahraničí (Vladimír Jelínek, Ladislav Oliva, Jan Novotný, Vladimír Kopecký, František Janula, Jiří Šuhájek, Ivo Rozsypal, Vladimír Klein, František Janák, Stanislav Honzík, Martin Velíšek, Alena Matějková, Pavel Mrkus, Karolína Kopřivová-Jankovcová, Petr Stacho, Lada Semecká, Anna Polanská aj.).
Škola spolupracuje se sklárnou Bratří Jílků a sklářským ateliérem Petera Ratha v Kamenickém Šenově, sklárnou Moser v Karlových Varech, v oblasti světelných objektů jsou jejími partnery firmy Preciosa-Lustry, Crystalex, Nový Bor. Spolupracuje se sklářskou školou v Rheinbachu a dalšími školami, vystavuje u nás i v zahraničí, účastní se řady mezinárodních soutěží, např. v roce 2013 vyhrála soutěž o realizaci Světlo
pro liberecký hospic.
V prostorách Malé výstavní síně uvidíte „ochutnávku“ všech výtvarných oborů školy: rytí skla, malování skla, broušení skla, design světelných objektů, sklo v architektuře.