Dva muži ve městě - Petr Šimr + Ibrahim Al Sulaiman

30/3 ‒ 5/5/2019

Dva muži ve městě

Oba umělce, Ibrahima Al Sulaimana a Petra Šimra, často potkáte v ulicích, jak se soustředěně dívají na Liberec a život v něm přes optiku fotoaparátu.

Můžeme jim jen závidět. Nejen to, že vidí věci, které nám mnohdy unikají,
ale jsou tak pohotoví, že veškeré dění okamžitě zachytí, odhadnou skvělé světlo, kontrast i kompozici. Fotografují i běžné lidi v ulicích, v zajímavých netradičních situacích, objevují, mnohdy zapomenutá, omšelá zákoutí, nápisy, reklamy, jiné artefakty. Oba zajímá černobílá fotografie, která dokresluje někdy trochu dekadentní, ale na druhou stranu poetickou tvář města.
Některé záběry zachycují až depresivní tvář města, ale oba „obrazům“ dodávají nadhled, lyričnost, nadsázku i humor. Nad každou fotografií se musíte zastavit a zapřemýšlet, provokují k mnoha otázkám. V neposlední řadě jsou jejich fotografie svědectvím doby, živou kronikou, která mapuje atmosféru města, ale i náladu lidí, celé společnosti. Jsou to fotografové street artu, umělci pouličního umění, kteří povyšují fotografii na skutečné umění.
Ibrahim Al Sulaiman a Petr Šimr mají mnoho společného, ale v mnohém se také odlišují – národností, věkem, vnímáním lidí a města; každý nachází jiné objekty, jiné tváře, jiná opomíjená místa.
Jsem ráda, že se tito dva muži sešli na společné výstavě „Dva muži ve městě“, a tím vznikl dialog, setkání dvou mužů uprostřed města.